Baktips #2: Cake of biscuit

Gezonde en makkelijke bakrecepten

Als je bij mij een verjaardagstaart of dripcake bestelt, kun je de smaken van de cake, crème en vulling mixen en matchen. Vind je chocolade of karamel lekker? Of ben je meer van frisse smaken en romig? Voor ieder wat wils. Je kunt ook kiezen tussen een cake of biscuit: Maar wat is nou precies het verschil? In deze tweede baktips-blog vertel ik je alles over de verschillen tussen cake en biscuit.

Veel mensen kennen de verschillen tussen cake of biscuit niet, en komen dan bij mij terug met de vraag welke het beste is. Maar geen van de twee is het beste. Het gaat hier namelijk om een smaak kwestie. Ook kun je de keuze maken op basis van de andere ingrediënten die je gebruikt in je taart. Hieronder vertel ik je alles over het verschil tussen de twee opties en tips die je helpen makkelijker te kiezen.

Cake of biscuit

Het grote verschil is de structuur en smaak. Kort gezegd is biscuit heel luchtig, en heeft echt de vullingen en toppings nodig om de taart op smaak te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een slagroomtaart. Die bevat vaak een biscuit als basis, waardoor het een hele luchtige taart is.

Een cake daarentegen is zwaarder en compacter dan biscuit. Een cake heeft van zichzelf ook al veel meer smaak. Deze kun je in de basis dan ook makkelijker andere smaken geven, zoals een hazelnootcake of chocoladecake, terwijl je bij een biscuit toch al snel vast zit aan de bekende vanille-variant. Hieronder vind je in de ‘baktips cake of biscuit’ tips die je keuze makkelijker maken!

Wanneer kies je biscuit?

Doordat biscuit zo luchtig is, snijd je hier grotere punten van. De taart moet je dus ook veel groter maken, dan wanneer je als basis kiest voor een cake. Ben je met een klein gezelschap, maar wil je wel indruk maken met een grote taart? Dan is biscuit de beste keuze.

Een ander voordeel is dat biscuit niet zo zwaar op de maag valt. Wil je een taart als dessert na een uitgebreid diner? Dan is biscuit een betere optie.

En de laatste afweging: Biscuit is neutraler qua smaak dan een cake, en hij kan soms wat droger zijn. Wil je qua smaken indruk maken met de vullingen en toppings? Dan ligt daar de focus op tijdens het proeven. Een kaal plakje biscuit wil je niet bij de koffie. Maar een kaal plakje cake is op zichzelf al heel erg lekker.

Een speculoos taart met een speculoos biscuit

Wanneer kies je cake?

Zoals hierboven te lezen is een cake dus compacter en valt zwaarder op de maag. Iedereen heeft wel eens een plak cake gegeten, om te weten wat een cake is. De smaak is heerlijk romig en hij smelt bijna op de tong. De meeste taarten die ik op bestelling bak hebben een cake-vulling. Deze kun je namelijk heel makkelijk op smaak brengen en ik ben zelf groter fan van cake dan van biscuit.

Van een verjaardagstaart met een cake-vulling snijd je dan ook kleinere puntjes dan bij een taart van biscuit. Het taartje is automatisch ook kleiner. Uit een klein taartje met een diameter van 15 cm kun je met gemak met 10 personen van eten.

Baktips cake of biscuit
Een chocoladetaart met chocoladecake

Het verschil in bereiden

De cake is compacter doordat er boter in het beslag verwerkt is. Je klopt de roomboter samen met de suiker luchtig totdat de boter wit ziet. Daarna voeg je pas de eieren toe. Bij een biscuit gebruik je geen boter. Hierbij is het van groot belang dat je de eieren samen met de suiker heel luchtig klopt. Zijn de eieren luchtig zoals een merengue? Dan kun je de andere ingrediënten toevoegen.

Is in deze ‘baktips cake of biscuit’ het verschil al duidelijk geworden? Als je nog aanvullende vragen hebt, of heb je een verzoek voor een onderwerp in een blog met baktips? Dan kun je dat ook laten weten in een reactie hieronder.

Wil je mijn andere blog met baktips ook lezen? Daarin geef ik handige tips voor welke voorraad je nu altijd in huis moet hebben om altijd iets lekkers te bakken!

Veel bakplezier!

Liefs,
Yara


Heb je een recept gemaakt? Let me know, vind ik leuk! Laat hieronder een berichtje achter of deel jouw foto op Instagram en tag @homeofafoodie. Enjoy!

..

Heb je het recept gemaakt? Let us know. Deel jouw foto op Instagram en tag @dubbel_zoet. Dat vinden we leuk! Veel bakplezier en geniet met volle teugen!

Liefs,
Terry & Yara

Ben je benieuwd naar ons verhaal?