Gezonde bananenbrood donuts

Gezonde bananenbrood donuts

Een leven zonder donuts, ik kan het mij niet voorstellen! Deze populaire zoetigheid, met de herkenbare ronde vorm met gat erin staat hoog aan mijn favorieten-lijstje. En als ik dan moet kiezen, ga ik het liefst voor een variant die super lekker is, maar ook voedzaam voor mijn lijf! Deze gezonde bananenbrood donuts is daar een goed voorbeeld van. Het recept bestaat uit 5 supersimpele stappen, en je hebt echt een heerlijke snack!

De normale vs. de gezonde variant

Wist je dat er verhalen zijn dat de donut van oorsprong een Nederlands recept is? Het gat in het midden ontstond doordat het midden van de donut niet zo snel gaar werd. Uit praktisch oogpunt haalde ze het midden er dan maar uit! Het vervelende is alleen dat een ‘normale’ donut al snel ruim 250 calorieën bevat en bijna de helft van de donut bestaat uit vet. Dus dat werd voor mij een project om mijn creativiteit los te laten.

Fitgirl- en zoetekauw proof

Ik maakte al eens gezonde chocolade donuts met hazelnoot, en suikervrije gesuikerde donuts. Maar dit keer bakte ik gezonde bananenbrood donuts. Ze zijn absoluut fitgirl- en zoetekauw proof! Ze bestaan maar uit 3 gram vet en 122 calorieën per stuk.

De donuts zijn ideaal als tussendoortje, als ontbijt maar ook perfect om te serveren bij een healthy brunch. Ik deelde vorige week al mijn suikervrije scones met clotted cream, die je er dan perfect bij kunt serveren voor een goed gevulde étagère. En zoals je gewend bent bij bananenbrood is het ideaal tegen voedselverspilling, want je overrijpe bananen hoef je nu nooit meer weg te gooien!

Ingrediënten voor 8 gezonde donuts:

Benodigheden:

* Heb je geen donut-bakvorm? Je kunt deze donuts ook maken in muffin-vormpjes of in een bakvorm van 10×20 cm. Doe ze dan iets langer in de oven. Ze zijn klaar als je er een satéprikker in steekt, en deze er schoon uit komt.

Bereidingswijze van de gezonde bananen donuts:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de donut-bakvorm in met olie. Ik doe altijd wat olie op een keukenpapiertje en smeer daarmee de bakvorm in.
 • Smelt de kokosolie in de magnetron. En mix daarna alle ingrediënten met elkaar, tot
  een glad en soepel beslag.
 • Doe het mengsel in de spuitzak. Verdeel het mengsel in de donut-bakvorm. Dit recept
  is genoeg voor ongeveer 8 donuts. Doe de vormpjes niet té vol. Want ze zetten in de
  oven heel erg uit. Je kunt de spuitzak ook vervangen door een boterhamzakje. Knip een klein stukje van het puntje eraf en vullen maar!
 • Bak de donuts in 10 minuten af in het midden van de oven.
 • Laat de donuts volledig afkoelen, voordat je ze uit de vorm haalt.
 • Ze zijn erg lekker met een frisse topping zoals suikervrije chia-jam.

Veel bakplezier!

Liefs,
Yara


Eén banaan donut bevat de volgende macro’s:

122 calorieën
19,7 koolhydraten 
3,1 vetten
3,2 eiwitten


Heb je het recept gemaakt? Let me know, vind ik leuk! Laat hieronder een berichtje achter of deel jouw foto op Instagram en tag @homeofafoodie. Enjoy!

Heb je het recept gemaakt? Let us know. Deel jouw foto op Instagram en tag @dubbel_zoet. Dat vinden we leuk! Veel bakplezier en geniet met volle teugen!

Liefs,
Terry & Yara

Ben je benieuwd naar ons verhaal?