De lekkerste vegan bakrecepten

Met de lekkerste vegan bakrecepten van Dubbel Zoet op een rij, kun je zelf in een handomdraai onze favoriete plantaardige taart, cake, snacks en koekjes bakken. Ook vind je hieronder handige tips om zelf vegan te gaan bakken zonder eieren, melk of boter!

Hoe bak je zonder dierlijke producten?

Als je denkt aan bakken, denk je al snel aan boter, melk en eieren. Maar deze producten kun je gelukkig heel makkelijk vervangen! Zo maak je de lekkerste recepten, gewoon helemaal plantaardig. In deze blog delen we de beste alternatieven om vegan te bakken.

En denk je dat het ingewikkeld of moeilijk is? Dan heb je het mis! Met deze tips wordt het een stuk makkelijker gemaakt. En als kers op de taart, delen we ook onze favoriete plantaardige bakrecepten ter inspiratie. 

De kans is dat je wellicht wel een iets andere smaak en structuur krijgt, als je bakt zonder eieren, boter en melk. Ondanks dat de smaak misschien anders is, is het er niet minder lekker om. Sommige producten zijn makkelijker 1 op 1 te vervangen (zoals melk en boter) dan anderen (zoals eieren).

Onze tips

Zo maak je de lekkerste vegan bakrecepten:

  • Vervang melk door een plantaardige variant zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk
  • Vervang (room)boter door een plantaardige margarine. Ook kun je hier gebruik maken van appelmoes of geprakte banaan.
  • Vervang gelatine door agar agar, dit is een plantaardig geleermiddel. De hoeveelheid en de manier van gebruiken is wel wat anders. Lees dus even goed op de verpakking hoe je deze moet gebruiken.
  • Gebruik in plaats van eieren een ‘flax egg’. Dit is een ‘ei’ gemaakt van lijnzaad. Hiervoor meng je een eetlepel lijnzaad met een eetlepel water en laat dit even staan zodat het een soort gelei wordt. Dit zorgt vooral voor de binding wat het ei normaal geeft. Ook hiervoor kan appelmoes of geprakte banaan gebruikt worden. Deze geven net zo goed een binding als een ‘flax egg’.
  • Voor de luchtigheid die eieren normaal in een baksel geven kun je gebruik maken van bakpoeder, baksoda en/of een mengsel van plantaardige melk met appel cider azijn. Dit zorgt ervoor dat je baksel gaat rijzen en luchtig wordt. Je kunt deze tip in combinatie met de flax egg toepassen.
  • Wij bakken ook veel met aquafaba. Dit is het vocht van kikkererwten. Dit gebruiken wij als vervanger van eiwit. Je kunt hiermee bijvoorbeeld meringues maken. Onze vegan meringue botercreme maken we hier zelfs mee, en dat was even oefenen, maar als je de handigheid eenmaal te pakken hebt, is het ideaal!
  • Room kun je vervangen door een kokosroom of cashewroom. Deze kun je beide zelf makkelijk maken. Ook is er in de winkel vegan room te koop die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je vegan yoghurt, zoals sojayoghurt of kokosyoghurt, gebruiken om je baksel romig te maken.

Heb je vragen over dit recept of wil je jouw ervaringen delen? We horen graag van je! Samen kunnen we van bakken een nog groter plezier maken. Dus heb je genoten of heb je een vraag? Laat het ons vooral weten!

Veel bakplezier en geniet met volle teugen!

Liefs,
Terry & Yara

Deel het recept