Smeuïge en gezonde chocoladecake

Goede basis recepten zijn goud waard! En zo ook dit recept. Deze smeuïge en gezonde chocoladecake is namelijk perfect. Hij is zacht van structuur en rijk van smaak. Een gezonde cake die we graag aanbevelen en die ook nog eens heel makkelijk te maken is.

Gezonde recepten of niet?

Laatst vroegen we op Instagram of er behoefte is aan goede basis-recepten. Daar werd enthousiast op gereageerd en het verbaasde mij dat veel mensen ook aangaven dat het recept niet perse gezond of verantwoord hoeft te zijn. Misschien hebben we stilletjes de aanname gedaan dat we zoveel volgers hadden, omdat we lekkere én verantwoorde recepten deelde. We zijn nu dus hard aan het overwegen om een mengeling te delen tussen gezond en niet-zo-gezond.

Maar voor alsnog krijgen onze hoofden nog een soort error als we denken aan het delen van recepten met suiker, roomboter, volle melk en slagroom. Dat komt doordat we zelf een haat-liefde verhouding hebben met suikerrijke-snacks. We zijn ooit namelijk een stuk zwaarder geweest dan dat we nu zijn. En we vinden het juist heel leuk om andere te kunnen inspireren om ook een betere versie van zichzelf te worden.

Dus waarschijnlijk blijven we alleen recepten delen met calorie-arme ingrediënten en fijne macro’s! Net zoals deze gezonde chocoladecake. Hij is gezoet met banaan en zoetstof van Steviala. Door creatief met ingrediënten om te gaan, maak je misschien nog wel lekkerdere recepten dan met boter en suiker!

Goede basisrecepten

We vinden het trouwens heel leuk om op zoek te gaan naar goede basisrecepten. En een van onze favoriete basis-recepten is dan ook deze chocoladecake. We hebben inmiddels heel veel recepten van chocoladecakes gedeeld. Sommige zijn heel compact, sommige luchtig. De ene is heel smaakvol, de ander minder uitgesproken. De ene is heel fudgy en de andere juist weer wat droger. Maar het recept van deze chocoladecake is perfect! Smeuïg, zacht in de mond en rijk van smaak. Een recept die we graag aanbevelen en die ook nog eens heel makkelijk te maken is. En zeg nou zelf.. Is dit geen plaatje? Het oog wil tenslotte ook wat!

Tip: Een ander goed basis recept op onze website is dit bananenbrood of de carrot cake met amandelen.

Ingrediënten voor de cake:

Ingrediënten voor de topping:

  • 8 gram cacaonibs
  • 60 gram pure chocolade
  • Optioneel: rood fruit

* Heb je geen mixer of blender? Je kunt ook een vork gebruiken om de banaan goed te pureren en een garde om het beslag mooi glad te krijgen.

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Mix de banaan in een keukenmixer tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor de cake toe, en mix net zo lang tot er een egaal beslag ontstaat.
  • Giet het beslag in de cakevorm en plaats hem in het midden van de oven. Bak de chocolade-cake in 40 minuten af en laat hem hierna minimaal 30 minuten afkoelen.
  • Voor de topping smelt je de chocolade au bain-marie.
  • Garneer het afgekoelde bananenbrood met de gesmolten chocolade en top af met cacaonibs.
  • Zet de cake vervolgens een nacht in de koelkast, zodat de chocolade hard kan worden. Hierdoor krijgt de cake een lekkere bite, wat perfect combineert met de smeuïge binnenkant!
  • Voor een extra feestelijke look, kun je rood fruit toevoegen. Dit ziet er leuk uit en smaakt er ook nog eens heel erg goed bij!

Een plak gezonde en smeuïge chocoladecake met banaan (1/8) bevat de volgende macro’s:

191 calorieën
27 koolhydraten
6 vetten
6 eiwitten

Heb je vragen over dit recept of wil je jouw ervaringen delen? We horen graag van je! Samen kunnen we van bakken een nog groter plezier maken. Dus heb je genoten of heb je een vraag? Laat het ons vooral weten!

Veel bakplezier en geniet met volle teugen!

Liefs,
Terry & Yara

Deel het recept